NCIS

ncis-banner

 

Televisieprogramma’s over misdaad zijn hot, hot, hot. Gespannen volgen wij, het kijkvee, de verrichtingen van NCIS, Bones, The Mentalist, Castle of New York CSI, in de zekerheid dat die vuile flikker van een crimineel dik zijn vet uitgemeten krijgt en dat de held, na tal van onoverkomelijke tegenslagen, op miraculeuze wijze triomfeert. Er zijn twee problemen met deze programma’s: (1) als je er eentje gezien hebt, dan heb je ze allemaal gezien, en (2) ze zijn verre van realistisch. De hoofdoorzaak hiervan is terug te voeren op de omstandigheid dat die series in de televisiekeukens van Californië, Hollywood voorop, volgens vaste receptuur, een zogeheten format, worden gebrouwen.

Zo’n format, een beetje meer in detail ingevuld, neemt ongeveer deze inhoud aan: er is een gruwelijke misdaad gepleegd, hoe bloediger, des te beter, die de signatuur van een onmens verraadt, want wie anders zou zijn slachtoffer zo kunnen toetakelen met niet meer dan een nagelschaartje en een toupet tot zijn beschikking; het politieonderzoeksteam en de technische recherche zien er een beetje terneergeslagen uit, want van de dader ontbreekt ieder spoor, en zelfs de patholoog-anatoom, normaliter nooit om een kwinkslag verlegen, kan er deze keer geen chocola van maken; bij de daaropvolgende moord in de rij (ontvoering, verkrachting, of wat dan ook) tilt de held, tot ieders stomme verbazing, zijn rechterwenkbrauw lichtelijk op, waarachter het verhaal schuilgaat dat de dader de voorspelbare fout maakte om zijn sigarettenpeukje weg te mieteren in een restaurantafvalcontainer die niet, zoals de onverlaat abusievelijk meende, dagelijks, maar om de twee dagen geleegd wordt, waarna supersnel uitgebreid forensisch onderzoek onthult dat er op het peukje, behalve DNA van de dader, ook DNA-sporen zitten die alleen maar afkomstig kunnen zijn van de blauwgeel gestreepte tjiftjaf met kuif, een zeer zeldzaam vogeltje.

De wetenschappelijke assistent van de held, veelal een financieel bemiddeld genie die louter uit idealistische overwegingen politiewerk doet, weet nu dat deze bijzondere tjiftjaf tevens behoort tot de familie der onomatopeeën, en die komt uitsluitend voor op de Google Maps-coördinaten 52 22’ 30’ NB bij 4 54’ 30’ OL, ofwel de rosse buurt van Amsterdam, meer specifiek bij De Vogelvriend, Cornelis Drebbelstraat nr. 12. Deze informatie spoort de held aan om actie te ondernemen, want nu is er echt geen seconde meer te verliezen, ware het niet dat het eerst tijd wordt zijn persoonlijke zielenroerselen uitgebreid in beeld te brengen, want de kijker heeft behoefte aan enige diepgang. We leren dat onze superman, achter de façade van de stoere bink, een drankprobleem heeft, een innerlijke strijd voert met zijn latente homoseksuele neigingen, diep in de schulden zit, kampt met de sores van een huis in aanbouw en twee kinderen die liever lekkere stofjes opsnuiven van een glazen plaatje dan ook maar iets aan hun huiswerk te doen, terwijl zijn drie ex-vrouwen hem helemaal kaalplukken en zijn huidige vrouw hem anaal, oraal en vocaal bedriegt met zijn superieur. Ondanks dat blijft onze held onvermurwbaar, onkreukbaar en zeer alert. Hij heft dientengevolge zijn arm op …. maar daar is zijn assistent weer, die hem weet te behoeden voor het maken van een peperdure fout. De slinkse dader heeft het DNA van de tjiftjaf namelijk op dusdanige wijze gemanipuleerd, dat we moesten denken dat het vogeltje een kuif had, maar nee, zo weet ons genietje te vertellen, de vogel is in feite kuifloos. Het gaat hier dus ongetwijfeld om de …. tjiftjaf zonder kuif, een vogeltje dat nog zeldzamer is dan de al zeldzame gekuifde variant, en die zijn uitsluitend te vinden op 52.281498,-004.502053, een locatie enkele zeemijlen verwijderd van The Isle of Man.

Nu er echt niet langer gedraald kan worden, besluit de held, na ampel overleg met zijn SWAT-team over wissewasjes als mensenrechten, een meisje genaamd MIRANDA en wetenschappelijk bewijs, dat ingrijpen wellicht opportuun is. Het voltallige team rent dan de deur uit, tot de tanden toe gewapend, stapt aan boord van een opgelapte B-52, vliegt naar Engeland en bombardeert de schurk plat. Zo, eindelijk gerechtigheid. The end.