De zaak-Baybasin

Hüseyin-Baybaşin-1024x656

Huseyin Baybasin

Nieuw boek Rein Gerritsen Huseyin Baybasin: Het Turks-Nederlandse overspel in de Koerdische kwestie (ISVW 2016)

Gerechtelijke dwalingen komen helaas voor, maar dat er sprake is van boze opzet om iemand tot levenslang te kunnen veroordelen, is ongehoord in de Nederlandse rechtspraak. Toch overkwam dit de Turks Koerdische activist Hüseyin Baybasin. Het belangrijkste bewijsmateriaal in de zaak Baybasin berust op opzettelijk gemanipuleerde telefoontaps, aldus hoogleraar wetenschapsfilosofie Ton Derksen. Maar waarom werd Baybasin er ingeluisd? Het boek van Gerritsen geeft een antwoord op die vraag: omdat Baybasin een klokkenluider was die staatsgeheimen van de Turkse overheid over haar betrokkenheid bij grootschalige drugshandel wereldkundig maakte en omdat Nederland de diplomatieke verhouding met haar NAVO-partner Turkije wilde verbeteren. De twee bondgenoten pleegden overspel door in Nederland woonachtige Turkse Koerden te criminaliseren en door Baybasin af te schilderen als ‘de Pablo Escobar van de heroïne’.

In een spannend verslag beschrijft Gerritsen hoe Nederlandse rechercheurs, zij aan zij met hun Turkse collega’s, meewerkten aan het strafrechtelijk onderzoek tegen Baybasin, ook al wisten ze dat alle aantijgingen tegen de man politiek ingestoken waren en er geen sprake was van strafbare feiten. Ook hun superieuren, het Openbaar Ministerie, enkele politici en de top van het toenmalige Ministerie van Justitie waren van deze politieke intriges op de hoogte. Zelfs gerenommeerde Nederlandse wetenschappers waren betrokken bij dit vuile spel. Nederlandse justitieambtenaren die niet meededen aan dit overspel werden monddood gemaakt en uitgerangeerd.

Gerritsen laat op even meeslepende als overtuigende wijze zien dat er in de zaak Baybasin slechts één conclusie mogelijk is: Hüseyin Baybasin is een politieke gevangene. De zes oud-gevangenisdirecteuren die het voorwoord bij dit boek schreven, spreken in deze zaak over een ‘evidente schandvlek’ voor de Nederlandse rechtstaat.

Dit bericht is geplaatst in Blunders met de tags , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De zaak-Baybasin

 1. Jeannette schreef:

  Goed dat je nu je eigen site hebt, ik kijk uit naar je boek, maar heb begrepen dat er eerst vertaald moet worden. Veel succes met deze site, ik volg in ieder geval

 2. yvonne schreef:

  Prachtig dit, en nu hopen dat er gerechtigheid komt! En wel zo snel mogelijk…..

 3. Dick schreef:

  Fijn dat je site er weer is.
  Ik las dit bij de twitter van Myra…
  Hoop dat de vertaling van je boek als een speer gaat.
  Kijk erg uit naar dit boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *